Vad är en förening?
En förening är en sammanslutning av människor med en uttalad verksamhetsidé. Denna idé talar om vad föreningen erbjuder och vilka den vänder sig till. En förening som har medlemmar, en styrelse, stadgar och ett tydligt namn är en så kallad juridisk person, vilket innebär att föreningen kan äga tillgångar, vara part i avtal och agera som part i domstol. En förening kan försättas i konkurs, vilket dock är ytterst ovanligt, och dess företrädare (styrelsen) kan om föreningen inte sköts på ett normalt aktsamt sätt bli personligen ansvariga för till exempel föreningens ekonomi. För att undvika personligt ansvar är det viktigt att föreningens förtroendevalda har grundläggande föreningskunskaper. Dessa kunskaper är inte bara bra vid kriser utan de underlättar också skötseln av föreningen. En idrottsförening är ansluten som medlem i ett eller flera specialidrottsförbund. Det är en förutsättning för att medlemmarna ska kunna delta i tävlingar och att ni som förening ska kunna arrangera tävlingar.
Årsmötet
Årsmötet är en förenings högsta beslutande organ, och det är medlemmarna som fattar besluten på årsmötet. Föreningen kan även ha andra beslutsfattande medlemsmöten under året. Stadgarna anger hur dessa möten ska genomföras. Valberedningen är, liksom revisorerna, medlemmarnas självständiga ombud. De finns till för att granska styrelsens agerande och skötsel av föreningen, och revisorerna ska även granska ekonomin.
Ordförande/Styrelse
Mellan årsmötena är styrelsen den centrala ledningsgruppen. Styrelsens arbete leds av ordföranden. Styrelsen har medlemmarnas mandat att ha det övergripande ansvaret för att organisationen drivs på ett effektivt och framgångsrikt sätt, i enlighet med dess stadgar och mål.
Styrelsens huvudsakliga ansvarsområden:
- Strategi och vision: Att fastställa EKF's övergripande strategi och vision, och se till att verksamheten bedrivs i linje med dessa.
- Verksamhetsplan och beslutsfattande: Att fatta viktiga beslut utifrån föreningens verksamhetsplan som rör organisationens framtid, till exempel investeringar, nya verksamhetsområden och samarbeten.
- Ekonomiskt ansvar: Att ansvara för EKFs ekonomi och se till att den har en sund ekonomisk ställning.
- Riskhantering: Att identifiera och hantera potentiella risker som kan hota organisationens verksamhet.
- Kontroll och tillsyn: Att se till att organisationens verksamhet bedrivs på ett etiskt och ansvarsfullt sätt, och i enlighet med gällande lagar och regler.
- Representativitet: Att representera organisationen externt och skapa goda relationer med relevanta aktörer.
Ordförande och styrelsen väljs av årsmötet i enlighet med våra stadgar.
Inom styrelsegruppen ska en vice ordförande, en kassör och en sekreterare utses.
Kanslist
Kanslisten är föreningens spindel i nätet och sköter allt från administration och kommunikation till evenemang och ekonomi. Kanslisten ser till att allt flyter smidigt och ger styrelsen, ledarna och medlemmarna tid att fokusera på föreningens kärnverksamhet.
Huvudsakliga arbetsuppgifter:
- Hantera administrationen (medlemmar, avgifter, kallelser, protokoll, arkiv)
- Stötta styrelsen (möten, material, protokoll)
- Sköta kommunikationen (nyhetsbrev, hemsida, sociala medier)
- Arrangera evenemang (årsmöten, fester, utflykter)
- Hantera ekonomin (fakturering, betalningar, bankkonton, budget, bidrag)
Föreningsutvecklare
Föreningsutvecklaren fungerar som föreningens drivkraft och ansvarar för att planera och processleda verksamheten, utbilda medlemmar och etablera viktiga samarbeten med externa parter. Rollen kan även innefatta praktiska uppgifter som att sköta föreningens anläggningsarbete, aktivt söka bidrag för att förbättra ekonomin och ge stöd till fotbollsutvecklaren. Rollen ska inspirera till att stärka kamratskapet och en inkluderande och effektiv helhet i föreningen.
Fotbollsutvecklare
Fotbollsutvecklarens uppdrag är att främja spelar- och ledarutbildning inom föreningen genom att utbilda och stödja ledarna. Detta uppnås genom att arbeta för att implementera spelarutbildningsplanen, spelformerna och tränarutbildningen i föreningens aktiviteter, med särskilt fokus på att omsätta teori till praktik.